Bilal Emin TuranSıcakta terletmeyen faturalar

HABERİ PAYLAŞ

Sıcakta terletmeyen faturalar

Haberin Devamı

  • Havalar iyice ısındı. Şimdiden hissedilmese de 2020’nin en sıcak yıl olacağıyla ilgili uluslararası kurumların tahminleri var. Artan sıcaklarla birlikte serinleme ihtiyacı da öne çıkıyor. Klima, vantilatör ve portatif soğutucular...
  • Peki en hesaplısı hangisi ve klimada tasarruf amaçlı ne gibi önlemler alınabilir? Klima nasıl seçilmeli? Bu sıcaklarda sizi terletmeyecek faturalar için tüm detayları araştırdık, işin uzmanlarına sorduk. İşte sonuç...

HER BÜTÇEYE UYGUN

Serinlemek için en çok tercih edilen cihazlar klima ve vantilatör. Son yıllarda istenen odaya taşınabildiği için portatif yani taşınabilir soğutucu ve klimalar da revaçta. Hem bu ürünleri alırken hem de kullanırken ince detaylara dikkat etmekte fayda var.

Klima fiyatları 2.500 liradan başlıyor. Yıllık klima satışı 750 bin ila 1 milyon adet civarında. Vantilatörün fiyatı 150- 200 lira arasında, taşınabilir hava soğutucuları 500 liradan, taşınabilir klimalar da 2.000 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

VANTİLATÖR AZ YAKAR

Sonuçta söz konusu cihazlar bir kere alınıyor ve uzun yıllar kullanılıyor. Önemli olan ihtiyaç ve kullanım pratiği. Dar ve küçük alanlarda serinleme amaçlı tercih edilen vantilatör ortalama 50-100 watt arasında elektrik tüketir. Günde 10 saat çalışan 100 watt’lık bir vantilatör 1 kilowatsaatlik enerji harcar. Bugünkü tarifeyle bunun karşılığı 71 kuruş. Cihaz 24 saat aralıksız çalışırsa, harcayacağı elektrik vergiler hariç 1.7 lira civarında olur.

TERCİH MESELESİ

Vantilatör enerji tüketimi ve satınalma maliyeti, bakım masrafı açısından en ekonomik soğutma cihazı olarak öne çıkıyor. Hava nakli yaptığı için ortamı soğutmayan daha çok üflediği noktada serinlik hissi oluşturan vantilatör, özellikle sıcak havalarda beklentileri karşılamayabilir.

Klima ise odadaki hava sıcaklığını sabit derecede soğuttuğu gibi, nemi kontrol eder, içerinin havasını temizler. Bu özelliğiyle, özellikle bu pandemi dönemlerinde vücut sağlığı açısından da fayda sağlar.

KONFORUN BEDELİ VAR

Klimada ise tüketim, cihazın özelliğine göre değişiyor. BTU ve watt değeri enerjide anahtar rol üstleniyor. BTU, İngilizce ‘British Thermal Unit’in (İngiliz ısı birimi) kısaltılmasından oluşuyor. Kabaca ‘soğutma kapasitesi’ diyebiliriz.

12.000 BTU, 1200 watt’lık bir klima, 24 saat açık kaldığında 28.8 kilowattsaat enerji harcar. Parasal karşılığı ise 20.5 lira olur. Yani saatte 85 kuruşluk enerji tüketir. Günde 8 saatten aylık faturaya etkisi ise 204 lira olur.

CEBİ SERİNLETEN TÜYOLAR!

Enerji tüketimi, klimalarda fazla olduğundan hem elektrik faturasını düşürmek hem de cihazların ömrünü uzatmak için neler yapılması gerektiğini, İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Başkanı Ozan Atasoy’la konuştuk:

  • Daha büyük bir klima her zaman daha iyi anlamına gelmez.
  • Klima alımında, klima kapasitesinin ve kurulacağı yerin seçiminde mutlaka bir uzmandan yardım alın.
  • Alacağınız klimanın montaj, bakım ve servis hizmetlerinin uzun bir süre sorunsuz olarak yapılabileceğinden emin olun.
  • 2014’ten itibaren cihazlar, sezonsal verimlilikleri (soğutma, ısıtma) üzerinden değerlendiriliyor. Sezonsal verimliliği yüksek (A+++ gibi) olanları tercih edin.

1 DERECE FERAHLIK YÜZDE 10 EK MALİYET

  • Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz.
  • Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin. Bu sıcaklık genellikle Türkiye koşullarında 24-26 derecelerdedir.
  • Düşürülen her bir derece, klimanın elektrik tüketimini yüzde 10 artırır.
  • Klimanızı 25 derecenin altında ve dış ortam sıcaklığından maksimum 6 derece daha düşük bir sıcaklığa ayarlayın. Fark 10 dereceyi geçmesin.
  • Hissedilen sıcaklık 35 dereceyken, terlemiş bir şekilde 18 dereceye ayarladığınız klima karşısına oturursanız ‘soğuk şok’ stresi yaşayabilirsiniz.
  • Dışarıdaki sıcaklık çok fazla ise ortam sıcaklığını belirli aralıklar ile 5’er derece düşürmeyi deneyin. Böylece sağlığınızı ve bütçenizi korumuş olursunuz.

PERDELERİ KAPATMAK DA İŞE YARAR

  • Eksik yalıtımlı eski bir binadaysanız yalıtımı güncel şartlara uyacak şekilde iyileştirin.
  • Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler ile güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
  • Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının perde, mobilya vb. ile kapanmamasına dikkat edin.
  • Dış ünitenin hava giriş çıkışı da serbest olmalı, mümkünse binanın daha gölgeli tarafına takılmalı.

FİLTRE TEMİZLİĞİ TASARRUFU ARTIRIR

  • Filtreleri kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla düzenli temizleyin. Bu, enerji tasarrufunu da artırır.
  • Klimanızın zamanlayıcısını kullanarak ev boşken klimanın otomatik olarak kapanmasını ve sizin geldiğiniz saatte çalışarak evin serinlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Vantilatör kullanıyorsanız sadece bir kişinin üzerine dönük olmamalı ve orta kuvvette çalışmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder